Hulladékcsökkentés – megelőzés

A változás mindig egyénileg kezdődik, ezért az első és legfontosabb lépés a hulladékcsökkentés, hogy a lehető legkevesebb hulladék keletkezzen. Pontosan mit is értünk ezalatt? Hulladékcsökkentésnél elsősorban a kevesebb nyersanyag felhasználásra és megtermelt szemétre kell gondolni. Olyan lépések sorozata, amelyeket a késztermék hulladékká válása előtt szükséges megtenni. Például választhatunk palackos víz helyett csapvizet, vagy öko-címkével ellátott termékeket. A hulladékcsökkentési akciókkal tehát a mindennapi vásárlási szokásokról kialakult szemléleteket tudjuk formálni, hogy később tudatosabban, a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve induljunk az áruházba. Mert a legjobb hulladék, a meg nem termelt hulladék!

Újrahasználat

Ne dobd ki a régi termékeket! Manapság sokkal könnyebb egy új terméket megvásárolni, mint megjavítani. Most hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a termékeknek több életük is lehet! A módszerrel szintén a hulladékcsökkentés a cél, nagyban hozzájárulva a környezetvédelemhez. Az újrahasználati ötletekkel motiválhatjuk a résztvevőket, hogy használják fel többször termékeiket, vagy javítsák meg azokat, próbálják meg elkerülni az újak megvételét, ezzel is csökkentve ökolábnyomukat. Mit érhetünk el az újrahasználattal? Többek között segíti az üvegházhatást okozó gázok csökkentését és leredukálni a nyersanyag- és energiafelhasználás mennyiségét. Próbáljátok ki Ti is velünk a „nulla vásárlás” napját november 27-én!

Újrahasznosítás – szelektív gyűjtés

A szelektív hulladékgyűjtés ma már nem ismeretlen fogalom. Miért fontos az újrahasznosítás? Az újrahasznosítás után a hulladék másodlagos nyersanyagforrássá válik, így csökkentve a termékek gyártása során felhasznált nyersanyag és energia mennyiséget. Az újrahasznosítási akciókkal bővebb ismeretekkel gazdagíthatjuk a környezetünkben élőket, rávilágítva ezzel a hulladékkezelés rejtelmeire.

(képek, 3R ábra)