Ötleted és igyekezeted jutalmazzuk is!

Ha részt veszel az Európai Hulladékcsökkentési Héten Te már nyertes vagy, mivel saját és környezted jövőjét szolgálod ökológiai lábnyomod csökkentésével.

Emellett nemzetközi díjra is esélyes lehetsz! A hazai koordinátor, az ÉMI Nonprofit Kft. az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakmai támogatásával a beérkezett akcióötletek közül minden kategóriában kiválasztja a szakmailag legjobbnak ítélt akcióötletet. Amennyiben az adott akciófejlesztő ezt szeretné (regisztráció során szükséges jelezni a részvételi szándékot) felterjeszti az akciót a brüsszeli Európai Hulladékcsökkentési Hét díjra.

A díjra való jelentkezéshez nincs más dolgod, minthogy jelzed a részvételi szándékot a regisztráció során, majd a megvalósított akcióról részletes beszámolót küldesz részünkre (magyarul és angolul), amit meghatározott szempontok szerint értélkel a szakmai bizottság. (Fontos! A regisztráció során jelzett részvételi szándék tehát nem jelenti a díjra való automatikus jelölést!) A legjobbnak talált ötleteket terjesztjük fel a nemzetközi díjra. Ezt az ajánlást minden résztvevő ország megteszi, végül az Európai Hulladékcsökkentési Hét főkoordinátora – az ACR+ – az akciók közül kiválasztja a legjobbakat. Kategóriánként az első 3 helyezett részt vehet a díjátadó Gálán, amelyet minden évben más országban rendeznek meg. Amennyiben akciód a főkoordinátor által jelölt legjobbak között van, a Gálára történő utazásodat mi szervezzük meg. A rendezvényen lehetőség van a nemzetközi kitekintésre és a résztvevő országok megvalósított akcióinak megismerésére.

Díjra való jelölés szempontja:

  1. Figyelemfelkeltési és kommunikációs szempontok
  2. Jó gyakorlat, eredetiség, követendő példa szempontjai
  3. Az akció tartalma, a hulladékcsökkentésre, újra-használatra vagy anyagában történő hasznosításra fektetett hangsúly
  4. Másolhatóság, terjeszhetőség Európa egyéb országaiban
  5. A projekt hosszú távú hatása, eredmények értékelése

A nemzetközi díjazottak között a korábbi években dobogós helyen szerepelnek magyar akciók is:

  • 2014-ben a budapesti Bethlen Gábor ÚÁG Kincskereső Tagiskolája kapta a legjobbnak járó elismerést oktatási intézmény és magánszemély kategóriában.
  • 2015-ben, a végegyházi Barangoló Egyesület
  • 2016-ban az érdi Pumukli nemzetiségi Óvoda végzett 1. helyen kategóriájukban.
  • 2018-ban: elismerő oklevelet kapott Bozókiné Szabó Ildikó a Klímanócska Program megalkotója.